Class 12th English expert Guess Question 2023 – इसी से प्रश्न पूछा जा रहा है . Download pdf free

Class 12th English expert Guess Question 2023 – इसी से प्रश्न पूछा जा रहा है . Download pdf free

 

Friends, all the questions mentioned in this article are very important. Most of the questions will be asked from this in your exam. Therefore, if you read all these questions carefully, then you will get better and better marks in the exam, who told that all the questions have been solved by experts, which are getting 100% every year and This year also will be asked for sure if you look carefully at all the questions then you will be better in the exam uncle you will come in English

 

हेलो दोस्तों स्वागत है आप सभी को इस न्यू  आर्टिकल में इस आर्टिकल में बताए गए। सभी प्रश्न एक्सपर्ट के द्वारा guess किया गया है .जो हर वर्ष  शत प्रतिशत मिलते आ रहे हैं। और इस वर्ष भी आपके परीक्षा में काफी प्रश्न इसमें से पूछे जाएंगे इसलिए सभी प्रश्न को ध्यान से देख कर और पढ़ कर ही परीक्षा में जाए । 

 

 

Class 12th English expert Guess Question 2023 – इसी से प्रश्न पूछा जा रहा है . Download pdf free

 

Answer any five of the following in about 40-50 words each. [5×2=10]

(1) What does our civilization depend upon? (हमारी सभ्यता किस पर निर्भर करती है ?)

Ans. Our Civilization(), our culture(f), our Swaraj depend not upon multiplying our wants self-indulgence (अतिभोग), but upon restricting (सीमित) wants-self denial(त्याग).

(2) What did Zakir Hussain pledge himself to?

(जाकिर हुसैन ने खुद को क्या वचन दिया था?) Ans. Dr. Zakir Hussain pledges himself to the loyalty (8) of our past culture, to the service of totality of country’s culture, to work for its strength and progress(ft प्रगति) and welfare (कल्याण) of its people.

(3) How did the Under-Secretary change his appearance to

accompany Nanukaka?

(नानूकाका के साथ जाने के लिए अंडर सेक्रेटरी ने अपना रूप कैसे बदला ? )

Asn. The undersecretary changed himself into Jodhpur coat and tied a huge orange turban(s) on his head rather than(34) wearing tie and collar.

 

(4) What are the trials and tribulations Martin Luther King Jr. talks about? (मार्टिन लूथर किंग जूनियर किन परीक्षणों और क्लेशों के बारे में बात करते हैं?)

Ans. The ‘trial and tribulations’ author talks are the

hardship and torments (कठिनाई और पीड़ा) that people had to

suffer when they raise their voice against the injustice and

discrimination.

(5) How are autumn and summer related to spring? (शरद ऋतु और गर्मी वसंत से कैसे संबंधित हैं?)

Ans. Autumn and summer are related to spring season; because spring comes before the arrival of summer. Autumn starts with the departure of summer season.

(6) Why is Macavity termed a ‘criminal’? (chifactant ‘अपराधी’ क्यों कहा जाता है ?)

Ans. Macavity is called a criminal because it does always crimes but it is never caught it is never present at crime place. It is a mystery for Scotland Yard it does not follow the rules.

(7) Why did the speaker consider the snake ‘a king in exile’?

Ans. The speaker considered it ‘a king in exile’ because it was peaceful and had done nothing wrong with him. He was his guest as well. Its look was like a king in exile. It did not misuse its power.

 

(8) Who were known as the University Wits?

Ans. University wits are a group of English dramatist, who wrote in the 16th century and were educated at the universities Oxford and Cambridge. They significantly influenced the development of English drama. The group includes-John Lyly, Robert Greene, George Peele, Thomas Lodge, Thomas Nashe, Thomas Kyd and Christopher Marlowe.

(9) Name four countries where English is used as a second language. (उन चार देशों के नाम लिखिए जहाँ अंग्रेजी को दूसरी भाषा के रूप में प्रयोग किया जाता है।)

Ans. English is used as a second language in many Asian and African Countries. These countries are- India, Singapore, Malaysia, Nigeria, Namibia, Botswana, etc. In these countries, English is recognised as the second official language.

(10) What are the dramatic structures of tragedy?

Ans. In a drama there are some different parts of plot. They are generally called dramatic structures. The dramatic structure of tragedy consist five parts- Exposition, Rising action, climax, falling action and resolution.

Join teligramClick Here
Join whatsAppClick Here
Free PDFDownload

12th English Expert Guess Question 2023

 
Subjective- NameDownload Link
BiologyClick Here
ChemistryClick Here
PhysicsClick Here
MathematicsClick Here
HindiClick Here
EnglishClick Here
HistoryClick Here
Political scienceClick Here
Home scienceClick Here
GeographyClick Here

74
Created on By Madhav Ncert Classes

Class 12 Biology Test Or Quiz chapter- वंशागति और विभिनता का सिद्धांत

1 / 30

कैंसर का कारक है:

 

2 / 30

क्लाइनफेल्टर्स सिंड्रोम का गुणसूत्र घटक है :

 

3 / 30

मेंडल के स्वतंत्र अपव्यूहन (law of segregation) महत्त्वपूर्ण है :

 

4 / 30

वर्णांधता में रोगी नहीं पहचान पाता है

5 / 30

इनमें से किस रोग हेतु एलिसा (ELISA) जाँच करना चाहिए

6 / 30

क्रासिंग ओवर इनमें से किस अवस्था में होता है

 

7 / 30

मनुष्य में सबसे अधिक होने वाला कैंसर है ?

8 / 30

यदि माता का रक्त समूह ‘O’ तथा शिशु का भी रक्त समूह ‘O’ हो तो पिता का रक्त-समूह क्या होगा ?

 

9 / 30

.एक बिन्दु उत्परिवर्तन है :

 

10 / 30

क्रिसमस रोग’ का दूसरा नाम है

 

11 / 30

हीमोफीलिया किस तरह की बीमारी है?

 

12 / 30

टीकाकरण एक व्यक्ति को रोग से बचाता है, क्योंकि वह

 

13 / 30

डाउन सिंड्रोम है

 

14 / 30

पूर्ण लिंकेज दिखाई पड़ती है

 

15 / 30

मानव रूधिर वर्ग कौन-कौन से हैं ?

 

16 / 30

मेंडल ने प्रस्तावित किया :

 

17 / 30

मशहूर वैज्ञानिक मेंडल मुख्यतः जाने जाते हैं अपने

18 / 30

युग्मन एवं विकर्षण के सिद्धांत को किसने प्रतिपादित किया ?

 

19 / 30

हिस्टामिन संबंधित है :

20 / 30

मानव रुधिर AB वर्ग में

 

21 / 30

डेंगू बुखार किसके कारण होता है ?

22 / 30

रक्त समूह की जाँच में प्रयुक्त एन्टीसिरम में पाया जाता है :

 

23 / 30

हँसियाकर रुधिराणु अरक्तता में अमीनो अम्ल संघटक होता है।

 

24 / 30

मेंडल ने चयन किया

 

25 / 30

इनमें से कौन यौन संबद्ध गुण है

 

26 / 30

गुणसूत्र प्रारूप 2n-1 को कहा जाता है

 

27 / 30

द्विसंकर क्रॉस में अनुलक्षणी (फीनोटीपिक) अनुपात होता है:

28 / 30

इनमें से कौन वैश्विक (सर्वमान्य) रक्तदाता समूह है

 

29 / 30

उत्परिवर्तन प्रेरित किए जा सकते हैं :

 

30 / 30

रक्त समूह कितने प्रकार के होते हैं-

Madhav ncert classes by- maDHAV sir

Your score is

The average score is 39%

0%

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
The team at WTS provides professional services for the development of websites. We have a dedicated team of experts who are committed to delivering high-quality results for our clients. Our website development services are tailored to meet the specific needs of each project, ensuring that we provide the best possible solutions for our clients. With our extensive experience and expertise in the field, we are confident in our ability to deliver exceptional results for all of our clients.

क्या इंतज़ार कर रहे हो? अभी डेवलपर्स टीम से बात करके 40% तक का डिस्काउंट पाएं! आज ही संपर्क करें!